<< Terug naar het overzicht

Geplaatst: 2006-10-07 14:13:09

De Schaduw van de Wind (Roman)

Auteur: Carlos Ruiz Zafůn
Jaar: 2005


De veelgeprezen en Ėgelezen roman De schaduw van de wind (op moment van schrijven ruim 300.000 exemplaren in Nederland) wordt gepresenteerd als roman die zich afspeelt tussen de brokstukken van de gewezen Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Het verhaal rolt zich inderdaad uit op het moment dat Barcelona zich herstelt van de gruwelen van de strijd en gebukt gaat onder de dictatuur van Franco, deze historische feiten dienen echter slechts als decor voor het magische, mysterieuze verhaal dat Zafůn vertelt.

Waar gaat het dan wel om in De schaduw van de wind? Mijns inziens is het najagen van illusies -hoe goed kan zoín uitgekauwd thema soms toch uitgewerkt worden- het werkelijke thema van deze roman. Niet de religie, zoals je in veel oorlogsromans ziet, helpt de mensen de oorlog te vergeten, de verbeelding doet dat. Verbeelding die de vorm heeft aangenomen van een verhaal, een boek, dient als centrum in de levens van Daniel en zijn medemens. Dit wordt geillustreerd door de boekwinkel die Daniels vader bezit; toen Daniel nog in de luiers zat, werd hij al omgeven door het geschreven woord. De literatuur heeft de religie vervangen.

Als kleine jongen krijgt DaniŽl Sempere het gelijknamige boek De schaduw van de wind in handen. Zes jaar na de oorlog neemt zijn vader hem mee naar het ĎKerkhof der vergeten boekení, alwaar hij dat boek uitkiest. (Let op: ook hier gaat het niet over begraven oorlogsslachtoffers, maar over begraven boeken). DaniŽl kan dan nog niet bevroeden dat de roman, die in eerste instantie tamelijk onbeduidend lijkt, hem in grote problemen zal brengen. Zijn exemplaar blijkt het enige overgebleve nadat alle andere verbrand zijn, en ook op dit boek dat eerst veilig op het kerkhof verscholen was, vormt zich een jacht. Als DaniŽl het boek niet af wil geven, is ook hij zijn leven niet meer zeker en barst de strijd pas goed los. Een strijd die is omgeven door raadselen. Wie is de agressieve Fumero door wie DaniŽl bedreigd wordt? Wie is auteur Julian Carax, de man die niet dood is maar ook niet meer leeft? Wat betekenen de spoor van as en walm van rook die DaniŽl volgen?

Niet de oorlog, maar iets wat uit de verbeelding ontstaan is (het boek en de mythische auteur) houdt DaniŽl en zijn medemens bezig. Zelfs de vrouwen die later in DaniŽls leven komen en die hij bemint, blijken stuk voor stuk gevangen door De schaduw van de wind. Carax en zijn roman blijken mythische proporties te hebben aangenomen. De romantische beelden van Julian en zijn eveneens verdwenen liefde Penelope bedwelmen de rationele mens. Daniel wordt een held in de door hemzelf gecreeŽrde wereld. Zijn onschuldige zelve transformeert steeds meer naar de doorleefde Julian. Uiteindelijk verlost hij de wereld van het beeld van de beangstigende en intrigerende auteur.

De entourage van de roman is schitterend en staat volledig in het teken van de wereld die de schrijver schept. We zien DaniŽl verschrikt door de natte straten van een donker Barcelona rennen. We horen de opzwepende operamuziek, zien de kaarsen die de wind uitblaast en weten dat Zafon in zijn debuutroman een nieuwe wereld gecreeŽrd heeft. En niet alleen de romanwereld verkeert in deze illusie, ook de lezer is erdoor gegrepen. Als de werkelijkheid dan eindelijk zijn ware gezicht laat zien, blijkt deze minder ellendig dan gedacht. Zelfs DaniŽls ondergang keert uiteindelijk ten goede. Maar ook de epiloog van het boek, waarvan ik de inhoud niet uit de doeken zal doen, laat zien dat de wereld zelfs dan niet vrij van de mythe is.

Vaak begin ik al te steigeren voordat ik een bestseller uberhaupt opengeslagen heb. In dit geval echter ben ik bereid me over te geven. Klein puntje van kritiek is de wijze, verantwoordelijke en intelligente taal die de jonge DaniŽl uit blijft braken. Hij is net uit de luiers maar spreekt de taal van een bejaarde. Anderzijds is het taalgebruik in de roman, specifiek dat van charlatan Fermin, zeer kleurrijk en inspirerend. De schaduw van de wind is een zeer knap geschreven en complexe roman waarin Zafon op bloemrijke wijze de lijnen aan elkaar weet vast te knopen.

© Nieke Geschiere - 2010-2018
Zegt u het maar!
14-11-2011/21:28
 Ľ willie
Hallo Nieke, Eindelijk zal ik eens reageren. Je website ziet er prachtig uit, en goed geschreven Leuk hoor. Ga zo door...

02-01-2012/14:51
 Ľ Maarten Lammers
Hoi Nieke, Wat leuk om jouw site eens te bekijken. Stoer hoor, een eigen site. Ziet er keurig uit. Groeten, Maarten (bekend?) Alphen aan den Rijn

04-01-2012/03:28
 Ľ Nieke
Dag Maarten, wat leuk van je te horen! Hoe gaat het met je? Nog steeds in Alphen aan den Rijn, begrijp ik? Groeten, Nieke

19-01-2012/00:42
 Ľ Muller
Sjesus, had ik dit maar eerder gelezen Nieke! Wat een gedrocht van een boek was het. Ja, en op je iPad zie je niet dat het dik is he? Nee. Muller is er flink ingetuind. Meneer Th heeft een aardig gedachtenexperiment bedacht, maar de dialogen tussen Remo en Maddox zijn veel te geforceerd, te gekunsteld om het meeslepend te maken. En de rol van Agra zal hij zichzelf wel toebedacht hebben. Naar mijn mening: een 4. A 5. Waarom ik dan nu toch een 7 moet invullen is mij niet helemaal duidelijk, maar goed, dat moet dan maar.

19-01-2012/00:46
 Ľ Muller weer
Oh, ik zie dat mijn commentaar algemener geldend bedoeld is dan alleen op Th's Schervengericht... Een 8, dit maal.

24-09-2012/14:01
 Ľ Moon Fung
Dank nogmaals voor je commentaar. Weet ik i.i.g. welke boeken ik wel/niet moet lezen de komende maanden. groetjes

01-11-2012/21:55
 Ľ 10
10. Muller. 45. Ook de Samenzwering van Toole, bedwongen: 1969 - 1937 = 32. Toole had een boek geschreven en niemand vond het leuk. De idioten spanden tegen hem samen. Plus Toole leefde niet meer in de tijd van Boethius, de tijd waar God nog een lepel in de oppeppap had, maar in de tijd van een generaal, met dienstplicht in het bloedsaaie en dito hete Puerto Rico predikend. Dus ja, dan maar gewoon lekker eeuwig slapen, je moet toch wat. Zonde, vindt Muller 2012 - 1969 = veel jaren na dato. Maar goed, het is niet anders. Een beetje promoten dan maar, als pleister op een wonde. Toole zelf zal het worst wezen wat de idioten nog doen. Dus, lieve huidige androidgeneratie, drukt alstublieft de betreffende epub in uw mobiel, download een epubsnappende app en gaat dit lezen. November. Nederland Leest. Weet u nog wel? DDWD, RTL Boulevard en GTST moeten maar even wachten. Hier alvast een teasertje: Verklep I. wacht op de stoep op zijn shoppende moeder. 1960. New Orleans. Zij en de verkoopster babbelen levendig langs elkaar heen. Hij beoordeelt de kleding van het voorbijtrekkende voetvolk, in acht nemend de geschatte sociale status van de passanten. Zijn eigen kleding 'suggests a rich inner life'. Dan valt het oog van brigadier Mancuso op dit makkelijk arresteerbare object en stapt op I. af. Maar hij heeft zich vergist. I. is niet makkelijk arresteerbaar. Heel New Orleans raakt op stelten...


Naam:
Email:
Reactie:
Antwoord: