« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

Geplaatst: 2013-01-14 21:40:36

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Roman)

Auteur: Jonas Jonasson
Jaar: 2011


“A great cure for the blues.” - Kirkus

Wat maakt een roman tot een internationale bestseller? Lastige vraag. In het geval van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, het debuut van de Zweed Jonas Jonasson, is het niet de literaire kwaliteit – al is dat een wat discutabel begrip – die onderscheidend werkt. Dat is niet alleen mijn bescheiden mening, ook recensenten van bijvoorbeeld Trouw (‘geen grote literatuur’), Vrij Nederland (“Johansson gaat vaak over de top.”) en De Standaard (“Het is niet van bijzondere talige schoonheid.”) vinden het geen literair meesterwerk. Maar, zoals bekend, hangen de literaire kwaliteit en het verkoopsucces van een roman niet altijd (lees: vaak niet) samen.
Wat is dan wel de kracht van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (los van de Scandinavische hype van o.a. Larsson en Mankell, waar Jonasson waarschijnlijk op meelift)? Waarom zijn vele lezers op vele fora zo enthousiast?

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-12-25 13:02:44

Grip (Roman)

Auteur: Stephan Enter
Jaar: 2011


“Hij bleef staan, keek rond. Hij was helemaal alleen, het gevoel van eenzaamheid was volkomen. Hij voelde hoe alle zwaarte verdween uit zijn lichaam, tot hij alleen nog bestond uit zintuigen die slechts de afnemende gloed van de zon en het geraas van de kiezels tegen de blauwe stilte van de avond registreerden en hij dacht: dit is het leven dat ik altijd heb gewild. Dit is het.“ (p. 182)

Grip is het verhaal van vier veertigers; Paul, Vincent en het echtpaar Lotte en Martin, die elkaar voor het eerst in twintig jaar terug gaan zien. Ze kennen elkaar sinds hun studententijd en hebben een gezamenlijke hobby: bergbeklimmen. Een incident dat plaatsvond tijdens een gezamenlijke klimtocht op de Noorse Lofoten, heeft hun levens veranderd. Daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren.
Martin, die met Lotte in Wales woont, heeft zijn oude vrienden uitgenodigd voor een reünie. De roman beschrijft de (innerlijke) reis die de vrienden moeten maken om elkaar weer te zien en hoe ze het weerzien beleven.

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-11-04 13:00:49

Mendelssohn op het dak (Roman)

Auteur: Jiří Weil
Jaar: 2012


“Jiří Weil geeft in deze roman een ongeëvenaard beeld van zijn geliefde Praag en haar inwoners, van hun moed, hun vertwijfeling en hun verzet.”
Dit lovende gedeelte uit de flaptekst is geenszins overdreven, want wat is Mendelssohn op het dak een indrukwekkende roman!

Toen ik begon te lezen, kon ik maar moeilijk inschatten wat voor soort boek ik in handen had. Een boek over ‘de Duitse bezetting van Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog’, maar met een ondefinieerbaar omslag en een absurde titel. Ook de flaptekst duidde op een wat absurdistisch verhaal: “Wanneer Heydrich, de beul van Praag, tijdens de Tweede Wereldoorlog beveelt dat het standbeeld van Mendelssohn van het Rudolfinum (concertgebouw) verwijderd moet worden, weten de arbeiders niet welk beeld dat van Mendelssohn is en nemen het verkeerde.” Wat nu? Ze nemen het beeld met de grootste (lees: Joodse) neus. Dat blijkt echter het beeld van Hitler’s favoriete componist Wagner te zijn. Een geleerde Jood, Rabinovič, wordt vervolgens gevraagd Mendelssohn aan te wijzen. Hoe geleerd ook, Rabinovič kan Mendelssohn niet herkennen. Zijn religie heeft lange tijd beelden verboden. Wel weet Rabinovič te vertellen dat de componist Mendelssohn geen Jood maar een christen was…

Lees Verder...

« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

© Nieke Geschiere - 2010-2018
Zegt u het maar!
14-11-2011/21:28
 » willie
Hallo Nieke, Eindelijk zal ik eens reageren. Je website ziet er prachtig uit, en goed geschreven Leuk hoor. Ga zo door...

02-01-2012/14:51
 » Maarten Lammers
Hoi Nieke, Wat leuk om jouw site eens te bekijken. Stoer hoor, een eigen site. Ziet er keurig uit. Groeten, Maarten (bekend?) Alphen aan den Rijn

04-01-2012/03:28
 » Nieke
Dag Maarten, wat leuk van je te horen! Hoe gaat het met je? Nog steeds in Alphen aan den Rijn, begrijp ik? Groeten, Nieke

19-01-2012/00:42
 » Muller
Sjesus, had ik dit maar eerder gelezen Nieke! Wat een gedrocht van een boek was het. Ja, en op je iPad zie je niet dat het dik is he? Nee. Muller is er flink ingetuind. Meneer Th heeft een aardig gedachtenexperiment bedacht, maar de dialogen tussen Remo en Maddox zijn veel te geforceerd, te gekunsteld om het meeslepend te maken. En de rol van Agra zal hij zichzelf wel toebedacht hebben. Naar mijn mening: een 4. A 5. Waarom ik dan nu toch een 7 moet invullen is mij niet helemaal duidelijk, maar goed, dat moet dan maar.

19-01-2012/00:46
 » Muller weer
Oh, ik zie dat mijn commentaar algemener geldend bedoeld is dan alleen op Th's Schervengericht... Een 8, dit maal.

24-09-2012/14:01
 » Moon Fung
Dank nogmaals voor je commentaar. Weet ik i.i.g. welke boeken ik wel/niet moet lezen de komende maanden. groetjes

01-11-2012/21:55
 » 10
10. Muller. 45. Ook de Samenzwering van Toole, bedwongen: 1969 - 1937 = 32. Toole had een boek geschreven en niemand vond het leuk. De idioten spanden tegen hem samen. Plus Toole leefde niet meer in de tijd van Boethius, de tijd waar God nog een lepel in de oppeppap had, maar in de tijd van een generaal, met dienstplicht in het bloedsaaie en dito hete Puerto Rico predikend. Dus ja, dan maar gewoon lekker eeuwig slapen, je moet toch wat. Zonde, vindt Muller 2012 - 1969 = veel jaren na dato. Maar goed, het is niet anders. Een beetje promoten dan maar, als pleister op een wonde. Toole zelf zal het worst wezen wat de idioten nog doen. Dus, lieve huidige androidgeneratie, drukt alstublieft de betreffende epub in uw mobiel, download een epubsnappende app en gaat dit lezen. November. Nederland Leest. Weet u nog wel? DDWD, RTL Boulevard en GTST moeten maar even wachten. Hier alvast een teasertje: Verklep I. wacht op de stoep op zijn shoppende moeder. 1960. New Orleans. Zij en de verkoopster babbelen levendig langs elkaar heen. Hij beoordeelt de kleding van het voorbijtrekkende voetvolk, in acht nemend de geschatte sociale status van de passanten. Zijn eigen kleding 'suggests a rich inner life'. Dan valt het oog van brigadier Mancuso op dit makkelijk arresteerbare object en stapt op I. af. Maar hij heeft zich vergist. I. is niet makkelijk arresteerbaar. Heel New Orleans raakt op stelten...


Naam:
Email:
Reactie:
Antwoord: