« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

Geplaatst: 2012-09-29 08:58:37

Een Half Leven (Roman)

Auteur: V. S. Naipaul
Jaar: 2001


Sommige romans beginnen zo veelbelovend dat de rest van de roman alleen maar kan teleurstellen. Een half leven is daar een voorbeeld van. De roman start met het levensverhaal van de vader van hoofdpersoon Willie. Willie’s vader, afkomstig uit de hoge Indiase Brahmin-kaste, ervaart de bescherming van de kaste als een schijnveiligheid, zijn toekomst als voorspelbaar en daar rebelleert hij tegen. Hij raakt geďnspireerd door Ghandi en besluit zichzelf, net als zijn voorbeeld, op te offeren. Om die reden en om zijn naasten te shockeren legt hij het aan met de meest afzichtelijke vrouw die hij kan vinden, uit de laagste kaste. Als ze min of meer per ongeluk zwanger raakt, beseft hij dat hij de rest van zijn leven aan haar en hun genetisch bezoedelde kind(eren) (waarvan een dus Willie is) vastzit. Vanaf dat moment leeft Willie’s vader in schaamte en rancune.
Een interessante, zelfs enigszins humoristische geschiedenis om te lezen.

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-07-29 15:29:39

Wat is de wat (Roman)

Auteur: Dave Eggers
Jaar: 2007


Hoe is het voor een achtjarige jongen om zonder zijn ouders op de vlucht te zijn tijdens een bloederige burgeroorlog?

Door de roman Wat is de wat kunnen we ons daar iets bij voorstellen. Het is het levensverhaal (tot nu toe) van Valentino Achak Deng, opgetekend door Dave Eggers (1970). Achak beleeft een zorgeloze, gelukkige jeugd in Zuid-Soedan, totdat de burgeroorlog uitbreekt. Het dorp waar hij woont, Marial Bay, wordt door de Murahaleen (Arabische strijders, ingehuurd door de islamitische regering van Noord-Soedan) volledig van de kaart geveegd. Evenals vele omliggende dorpen.
Achak wordt gescheiden van zijn familie (over wiens lot hij pas vele jaren laten iets hoort) en moet vluchten. Samen met bijna 20.000 andere kinderen (veelal jongens), The Lost Boys, maakt hij bij het uitbreken van de oorlog een voettocht van zo’n 1.500 kilometer. Eerst naar Ethiopië en als het politieke regime daar verandert, naar Kenia. Daar komt hij terecht in vluchtelingenkamp Kakuma.
Uiteindelijk, na vijftien jaar vluchteling te zijn geweest, krijgt Achak, samen met nog 4.000 jongens, asiel aangeboden in de Verenigde Staten. Achak vertelt zijn verhaal in de tegenwoordige tijd vanuit Atlanta. En dat verhaal is niet mis. Het is een verhaal van ontbering, ontheemding, hongersnood, ziekte en verlies. En van de dood die hem continu op de hielen zit.

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-05-29 20:48:09

Exit geest (Roman)

Auteur: Philip Roth
Jaar: 2007


Exit geest is een verhaal over verval in het algemeen en over de fysieke en mentale achteruitgang van hoofdpersonage Nathan Zuckerman in het bijzonder.

Zuckerman is niet nieuw in het werk van Roth. In de jaren tachtig speelde hij al de hoofdrol in verschillende romans, waaronder het bejubelde De ghostwriter. De uitgeverij van Roth heeft aangekondigd dat Exit geest het afscheid is van Nathan Zuckerman. En zo wordt hij in de roman ook gepresenteerd: als een vergeetachtige, impotente, bejaarde schrijver die zich steeds weer realiseert dat zijn einde nabij is. De literaire held van toen is niet meer.

Lees Verder...

« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

© Nieke Geschiere - 2010-2018
Zegt u het maar!
14-11-2011/21:28
 » willie
Hallo Nieke, Eindelijk zal ik eens reageren. Je website ziet er prachtig uit, en goed geschreven Leuk hoor. Ga zo door...

02-01-2012/14:51
 » Maarten Lammers
Hoi Nieke, Wat leuk om jouw site eens te bekijken. Stoer hoor, een eigen site. Ziet er keurig uit. Groeten, Maarten (bekend?) Alphen aan den Rijn

04-01-2012/03:28
 » Nieke
Dag Maarten, wat leuk van je te horen! Hoe gaat het met je? Nog steeds in Alphen aan den Rijn, begrijp ik? Groeten, Nieke

19-01-2012/00:42
 » Muller
Sjesus, had ik dit maar eerder gelezen Nieke! Wat een gedrocht van een boek was het. Ja, en op je iPad zie je niet dat het dik is he? Nee. Muller is er flink ingetuind. Meneer Th heeft een aardig gedachtenexperiment bedacht, maar de dialogen tussen Remo en Maddox zijn veel te geforceerd, te gekunsteld om het meeslepend te maken. En de rol van Agra zal hij zichzelf wel toebedacht hebben. Naar mijn mening: een 4. A 5. Waarom ik dan nu toch een 7 moet invullen is mij niet helemaal duidelijk, maar goed, dat moet dan maar.

19-01-2012/00:46
 » Muller weer
Oh, ik zie dat mijn commentaar algemener geldend bedoeld is dan alleen op Th's Schervengericht... Een 8, dit maal.

24-09-2012/14:01
 » Moon Fung
Dank nogmaals voor je commentaar. Weet ik i.i.g. welke boeken ik wel/niet moet lezen de komende maanden. groetjes

01-11-2012/21:55
 » 10
10. Muller. 45. Ook de Samenzwering van Toole, bedwongen: 1969 - 1937 = 32. Toole had een boek geschreven en niemand vond het leuk. De idioten spanden tegen hem samen. Plus Toole leefde niet meer in de tijd van Boethius, de tijd waar God nog een lepel in de oppeppap had, maar in de tijd van een generaal, met dienstplicht in het bloedsaaie en dito hete Puerto Rico predikend. Dus ja, dan maar gewoon lekker eeuwig slapen, je moet toch wat. Zonde, vindt Muller 2012 - 1969 = veel jaren na dato. Maar goed, het is niet anders. Een beetje promoten dan maar, als pleister op een wonde. Toole zelf zal het worst wezen wat de idioten nog doen. Dus, lieve huidige androidgeneratie, drukt alstublieft de betreffende epub in uw mobiel, download een epubsnappende app en gaat dit lezen. November. Nederland Leest. Weet u nog wel? DDWD, RTL Boulevard en GTST moeten maar even wachten. Hier alvast een teasertje: Verklep I. wacht op de stoep op zijn shoppende moeder. 1960. New Orleans. Zij en de verkoopster babbelen levendig langs elkaar heen. Hij beoordeelt de kleding van het voorbijtrekkende voetvolk, in acht nemend de geschatte sociale status van de passanten. Zijn eigen kleding 'suggests a rich inner life'. Dan valt het oog van brigadier Mancuso op dit makkelijk arresteerbare object en stapt op I. af. Maar hij heeft zich vergist. I. is niet makkelijk arresteerbaar. Heel New Orleans raakt op stelten...


Naam:
Email:
Reactie:
Antwoord: