« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

Geplaatst: 2012-05-13 11:55:09

Het verzuim van de dood (Roman)

Auteur: José Saramago
Jaar: 2006


Wat gebeurt er als de dood opeens ophoudt te bestaan? José Saramago beschrijft het in een van zijn laatste romans; Het verzuim van de dood. In een niet nader genoemd land gaat van het ene op het andere moment niemand meer dood. Aanvankelijk is de stemming in het land euforisch: de dood is overwonnen! Al snel blijkt echter dat het land helemaal niet is ingericht op het eeuwige leven. Want: waarmee kunnen begrafenisondernemingen en levensverzekeringsmaatschappijen hun geld nu nog verdienen? Wie gaat er voor al die onsterfelijke ouderen zorgen? En: hoe wenselijk is het om voorgoed met een terminaal ziek familielid opgescheept te zitten? Ook de kerk is in rep en roer want zonder dood heeft religie geen bestaansrecht meer.

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-04-05 20:36:48

Uitverkoren (Roman)

Auteur: Chaim Potok
Jaar: 1967


In een bepaald opzicht lijkt Uitverkoren een jeugdboek. In simpele bewoordingen en één overzichtelijke verhaallijn -met relatief weinig personages en gebeurtenissen- beschrijft Potok in zijn roman de zich ontwikkelende vriendschap tussen twee (tiener)jongens. Dit alles bezien vanuit het jeugdige perspectief van een van die jongens, Reuven Malter.
Toch is er van alles gaande in de roman. Potok zet een aantal grote thema’s uiteen, zoals loyaliteit, religie en familie. Deze thema’s worden, opvallend genoeg, allemaal uitgewerkt aan de hand van conflicten en tegenstellingen.
Zo opent de roman met een honkbalwedstrijd die relatief veel pagina’s beslaat. In deze naar een climax toewerkende honkbalwedstrijd wordt bij hoofdpersoon Reuven Malter de bal in het oog geslagen. Dader (het was namelijk geen ongeluk): Danny Saunders. Conflict één van de roman is geboren.

Lees Verder...


Geplaatst: 2012-01-29 19:26:53

Bonita Avenue (Roman)

Auteur: Peter Buwalda
Jaar: 2011


Op de eerste twee pagina’s van Bonita Avenue staan negentien positieve quotes van recensenten. Dit schept grote verwachtingen voor de resterende 541 pagina’s. En dit niet alleen, de gehele mediamachine draait op volle toeren ten faveure van Peter Buwalda. Men buitelt over elkaar heen om de loftrompet te steken over zijn debuutroman. In De wereld draait door wierpen onder andere Freek de Jonge en Rick de Leeuw zich op als pleitbezorgers van de roman. En de mening van presentator Matthijs van Nieuwkerk haalde zelfs de kaft van de roman: “Dit is wat je noemt een meesterwerk” staat er.
Grote verwachtingen vooraf dus.

Lees Verder...

« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

© Nieke Geschiere - 2010-2018
Zegt u het maar!
14-11-2011/21:28
 » willie
Hallo Nieke, Eindelijk zal ik eens reageren. Je website ziet er prachtig uit, en goed geschreven Leuk hoor. Ga zo door...

02-01-2012/14:51
 » Maarten Lammers
Hoi Nieke, Wat leuk om jouw site eens te bekijken. Stoer hoor, een eigen site. Ziet er keurig uit. Groeten, Maarten (bekend?) Alphen aan den Rijn

04-01-2012/03:28
 » Nieke
Dag Maarten, wat leuk van je te horen! Hoe gaat het met je? Nog steeds in Alphen aan den Rijn, begrijp ik? Groeten, Nieke

19-01-2012/00:42
 » Muller
Sjesus, had ik dit maar eerder gelezen Nieke! Wat een gedrocht van een boek was het. Ja, en op je iPad zie je niet dat het dik is he? Nee. Muller is er flink ingetuind. Meneer Th heeft een aardig gedachtenexperiment bedacht, maar de dialogen tussen Remo en Maddox zijn veel te geforceerd, te gekunsteld om het meeslepend te maken. En de rol van Agra zal hij zichzelf wel toebedacht hebben. Naar mijn mening: een 4. A 5. Waarom ik dan nu toch een 7 moet invullen is mij niet helemaal duidelijk, maar goed, dat moet dan maar.

19-01-2012/00:46
 » Muller weer
Oh, ik zie dat mijn commentaar algemener geldend bedoeld is dan alleen op Th's Schervengericht... Een 8, dit maal.

24-09-2012/14:01
 » Moon Fung
Dank nogmaals voor je commentaar. Weet ik i.i.g. welke boeken ik wel/niet moet lezen de komende maanden. groetjes

01-11-2012/21:55
 » 10
10. Muller. 45. Ook de Samenzwering van Toole, bedwongen: 1969 - 1937 = 32. Toole had een boek geschreven en niemand vond het leuk. De idioten spanden tegen hem samen. Plus Toole leefde niet meer in de tijd van Boethius, de tijd waar God nog een lepel in de oppeppap had, maar in de tijd van een generaal, met dienstplicht in het bloedsaaie en dito hete Puerto Rico predikend. Dus ja, dan maar gewoon lekker eeuwig slapen, je moet toch wat. Zonde, vindt Muller 2012 - 1969 = veel jaren na dato. Maar goed, het is niet anders. Een beetje promoten dan maar, als pleister op een wonde. Toole zelf zal het worst wezen wat de idioten nog doen. Dus, lieve huidige androidgeneratie, drukt alstublieft de betreffende epub in uw mobiel, download een epubsnappende app en gaat dit lezen. November. Nederland Leest. Weet u nog wel? DDWD, RTL Boulevard en GTST moeten maar even wachten. Hier alvast een teasertje: Verklep I. wacht op de stoep op zijn shoppende moeder. 1960. New Orleans. Zij en de verkoopster babbelen levendig langs elkaar heen. Hij beoordeelt de kleding van het voorbijtrekkende voetvolk, in acht nemend de geschatte sociale status van de passanten. Zijn eigen kleding 'suggests a rich inner life'. Dan valt het oog van brigadier Mancuso op dit makkelijk arresteerbare object en stapt op I. af. Maar hij heeft zich vergist. I. is niet makkelijk arresteerbaar. Heel New Orleans raakt op stelten...


Naam:
Email:
Reactie:
Antwoord: