« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

Geplaatst: 2011-03-08 19:55:14

Vinexvrouwen (Roman)

Auteur: Naima El Bezaz
Jaar: 2010


“Met ‘Vinexvrouwen’ levert Naima El Bezaz opnieuw een opmerkelijk boek af dat heel wat lezers zal irriteren omdat ze hen een spiegel voorhoudt.” Aldus recensent Dirk Verhofstadt in Liberales. Hmmm, ik voelde ook enige irritatie bij het lezen van het boek. Komt dat doordat mij een spiegel is voorgehouden?
Tijd voor een korte analyse.

Lees Verder...


Geplaatst: 2010-11-14 20:29:22

Het schervengericht (Roman)

Auteur: A.F.Th .van der Heijden
Jaar: 2007


De flaptekst van de roman wekt nieuwsgierigheid; een beroemde Amerikaanse regisseur belandt wegens sex met een minderjarige in de Amerikaanse staatsgevangenis Choreo. Daar treft hij degene die zijn hoogzwangere vrouw acht jaar geleden vermoord heeft.
Dat een gedeelte van de roman waargebeurd is, maakt het allemaal extra fascinerend (en smeuïg). A.F.Th. heeft zich voor deze roman namelijk laten inspireren door de Manson-moorden; de sekte van Charles Manson die in 1969 op zeer bloedige wijze een groep willekeurige mensen vermoordde. Hun doel was een rassenoorlog te ontketenen, ze begonnen met het afslachten van een groep in hun ogen verdorven blanken, door de Manson-sekte 'pigs' genoemd. Een van de slachtoffers was Sharon Tate, de vrouw van beroemd regisseur Roman Polanski.
In de roman van A.F. Th. heet Roman Polanski ‘Remo’ en Charles Manson ‘Maddox’. Beide hebben zich vrijwillig gesteld voor het schoonmaken van de afdeling en en raken tijdens het werk met elkaar in gesprek. Ze herkennen elkaar niet; Remo is uit veiligheidsoverwegingen incognito en het hoofd van Maddox is volledig ingezwachteld, in de vorige gevangenis heeft hij zichzelf in brand gestoken/is hij in brand gestoken (niet duidelijk uit het verhaal van Maddox). Naarmate het gesprek vordert ontrafelen de heren elkaar’s (en hun eigen) identiteit. De dialoog neemt een steeds heftigere en intensere vorm aan.

Lees Verder...


Geplaatst: 2010-07-18 21:00:21

De donkere kamer van Damokles (Roman)

Auteur: W.F. Hermans
Jaar: 1958


In De donkere kamer van Damokles maken we kennis met de onbeduidende Henri Osewoudt. Osewoudt laat zich leiden door het leven; zo trouwt hij met zijn nichtje, terwijl hij haar erg onaantrekkelijk vindt en doet hij niks om te achterhalen waarom zijn moeder zijn vader vermoord heeft. Daarnaast heeft hij gevoelens van minderwaardigheid die versterkt worden door zijn uiterlijk; hij heeft een meisjesachtig gezicht en mist elke vorm van baardgroei.

Lees Verder...

« eerstevorigePagina - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 volgendelaatste »

© Nieke Geschiere - 2010-2018
Zegt u het maar!
14-11-2011/21:28
 » willie
Hallo Nieke, Eindelijk zal ik eens reageren. Je website ziet er prachtig uit, en goed geschreven Leuk hoor. Ga zo door...

02-01-2012/14:51
 » Maarten Lammers
Hoi Nieke, Wat leuk om jouw site eens te bekijken. Stoer hoor, een eigen site. Ziet er keurig uit. Groeten, Maarten (bekend?) Alphen aan den Rijn

04-01-2012/03:28
 » Nieke
Dag Maarten, wat leuk van je te horen! Hoe gaat het met je? Nog steeds in Alphen aan den Rijn, begrijp ik? Groeten, Nieke

19-01-2012/00:42
 » Muller
Sjesus, had ik dit maar eerder gelezen Nieke! Wat een gedrocht van een boek was het. Ja, en op je iPad zie je niet dat het dik is he? Nee. Muller is er flink ingetuind. Meneer Th heeft een aardig gedachtenexperiment bedacht, maar de dialogen tussen Remo en Maddox zijn veel te geforceerd, te gekunsteld om het meeslepend te maken. En de rol van Agra zal hij zichzelf wel toebedacht hebben. Naar mijn mening: een 4. A 5. Waarom ik dan nu toch een 7 moet invullen is mij niet helemaal duidelijk, maar goed, dat moet dan maar.

19-01-2012/00:46
 » Muller weer
Oh, ik zie dat mijn commentaar algemener geldend bedoeld is dan alleen op Th's Schervengericht... Een 8, dit maal.

24-09-2012/14:01
 » Moon Fung
Dank nogmaals voor je commentaar. Weet ik i.i.g. welke boeken ik wel/niet moet lezen de komende maanden. groetjes

01-11-2012/21:55
 » 10
10. Muller. 45. Ook de Samenzwering van Toole, bedwongen: 1969 - 1937 = 32. Toole had een boek geschreven en niemand vond het leuk. De idioten spanden tegen hem samen. Plus Toole leefde niet meer in de tijd van Boethius, de tijd waar God nog een lepel in de oppeppap had, maar in de tijd van een generaal, met dienstplicht in het bloedsaaie en dito hete Puerto Rico predikend. Dus ja, dan maar gewoon lekker eeuwig slapen, je moet toch wat. Zonde, vindt Muller 2012 - 1969 = veel jaren na dato. Maar goed, het is niet anders. Een beetje promoten dan maar, als pleister op een wonde. Toole zelf zal het worst wezen wat de idioten nog doen. Dus, lieve huidige androidgeneratie, drukt alstublieft de betreffende epub in uw mobiel, download een epubsnappende app en gaat dit lezen. November. Nederland Leest. Weet u nog wel? DDWD, RTL Boulevard en GTST moeten maar even wachten. Hier alvast een teasertje: Verklep I. wacht op de stoep op zijn shoppende moeder. 1960. New Orleans. Zij en de verkoopster babbelen levendig langs elkaar heen. Hij beoordeelt de kleding van het voorbijtrekkende voetvolk, in acht nemend de geschatte sociale status van de passanten. Zijn eigen kleding 'suggests a rich inner life'. Dan valt het oog van brigadier Mancuso op dit makkelijk arresteerbare object en stapt op I. af. Maar hij heeft zich vergist. I. is niet makkelijk arresteerbaar. Heel New Orleans raakt op stelten...


Naam:
Email:
Reactie:
Antwoord: